Tre gånger i veckan besöker Åke Jönsson sjukhuset i Torsby för att få sin dialysbehandling. Så har det sett ut i sex år men det var först för en månad sedan, när Keolis tog över, som han började få problem med att ta sig dit. Sjuktransporten är ofta sen och vissa gånger dyker den inte upp alls.

– Jag har fått åka privat bil tre gånger för att ingen dykt upp. Senast skulle de hämta mig vid halv åtta men klockan hann bli nio innan de kom, säger Åke Jönsson.

Under juli månad har ett gäng liknande episoder utspelat sig.

– Förra lördagen fick jag vänta i två timmar på att få åka hem och en annan farbror satt där i tre timmar. En annan gång, när det inte dök upp någon, fick jag gå hem, säger han.

Hur lång tid tog det?

– En timme kanske. Jag fick vila flera gånger på vägen, säger han.

Vid ett tillfälle fick Åke Jönsson korta ned sin dialysbehandling från fyra timmar till tre för att han var försenad. Jeanette Dahlbom, avdelningschef för dialysen på centralsjukhuset i Karlstad, bekräftar att det är ett problem.

– Vi vet att färdtjänst har haft det väldigt besvärligt. Det här påverkar vår verksamhet också när patienter blir försenade till sin behandling, säger Jeanette Dahlbom.

Men Jeanette Dahlbom hoppas ändå att det går mot bättre tider.

– Jag har kontakt med de två gånger i veckan angående detta och de är väldigt tillmötesgående. Men visst är det ett problem, säger hon.

På Keolis erkänner man att övertagandet av Värmlands färdtjänst inte varit helt smärtfritt. Henrik Gustavsson, områdeschef Keolis Värmland, tycker dock att det mestadels ser bra ut.

– Jag vet att vi har haft sena hämtningar till sjukhus men det övervägande antalet är i tid. Vi är överens om att vi ska se över våra rutiner och vår schemaläggning eftersom vi inte är 100 procent nöjda, säger han.

Vad kan sena transporter bero på?

– Allt som har med den mänskliga faktorn att göra. Vi ska planera in så att vi har rätt antal bilar vid rätt tid samtidigt som vi har många nyanställda som ska lära sig både ny teknik och yrket som förare. Det i sin tur kan leda till försening, säger Henrik Gustavsson.