– Som det såg ut i maj ville jag sätta nyckeln i dörren och stänga. Men de började väl förstå allvaret och har gjort en hel del radikala förändringar. Det ser ljusare ut och personalen mår mycket bättre, säger Mona Jonsson, huvudskyddsombud på Torsby vårdcentral.

Vårdförbundet skickade i maj in en anmälan till Arbetsmiljöverket och begärde att vårdcentralen i Torsby skulle stängas. Det var stora problem i arbetsmiljön, med stor personalbrist, som man ansåg hotade patientsäkerheten och var hälsofarlig för personalen. Facket såg också bristfällig ledning.

Nu har anmälan dragits tillbaka så läget förbättrats under sommaren. Ledningen har bytts ut och man har bemannat upp ordentligt inom flera yrkeskategorier.

– Vi har tagit in personal från andra delar av landstinget - både sjuksköterskor och vårdadministratörer, och vi har haft en hyrläkare som stöttat under en längre tid, säger Mathias Karlsson, landstingets områdeschef inom öppenvården.

– Men i sommar har vi gett ett extra tillägg till dem som åker till Torsby. Nu kommer hösten och vardagen, så då gäller att vi lyckas täcka upp där med personal.

Inför hösten ska knappt tio tjänster tillsättas, bland annat distriktssköterskor, sjuksköterskor och barnmorskor. Tidigare har ett problem varit att det knappt varit några sökande till vakanserna på Vårdcentralen i Torsby. Men nu har man sökande och ledningen har förhoppningar om att tjänsterna tillsätts.

Vad gäller vården i stort i länet har man ännu inte gjort någon sammanställning av hur sommaren varit. Detta görs tillsammans med facken efter semestrarna.

Tobias Kjellberg, hälso- och sjukvårdschef på Landstinget:

– De senaste somrarna har fungerat ganska väl och jag har inte fått några indikationer på att den här sommaren krånglat mer.

– Men det betyder inte att vi inte har utmaningar med vårdplatsbrist som det alltid blir av och till under sommaren. Det kräver att vi samverkar och tittar på hela länets resurser.

Överbeläggningar har man haft på sjukhusen i både Karlstad, Torsby och Arvika. Patienter har fått flytta till andra avdelningar med mindre beläggning eller så har man bemannat upp med extrapersonal.

– Men det är aldrig någon sommar som löst sig utan att det blir beordringar. Det är vår absolut sista åtgärd, vi försöker jobba med frivillighet och extra ersättning.

– Senaste åren har ersättningarna landat på strax över fem miljoner. I landstingets totala ekonomi är inte sommarersättningarna vår utmaning utan det är vår dagliga drift.

Det är sannolikt att vårdplatser fortsatt kommer vara stängda under hösten, till följd av sjuksköterskebristen, men Kjellberg säger att det ser något ljusare ut.