Förra veckan avslöjades det att norska skidesset Therese Johaug har testats positivt för den anabola steroiden clostebol.

Ett besked som onekligen har rört upp känslor hos folket – och skapat många diskussioner.

På Stjerneskolans skidgymnasium i Torsby sörjer man beskedet – och jobbar hårt med att ungdomarna ska få en förståelse i dopningsfrågan som en del i utbildningen.

– Vi kommer i kontakt med det på flera olika nivåer. Bland annat utbildar vi i hur antidopningsarbetet fungerar både internationellt och i Sverige. Sen jobbar vi med att ungdomarna ska få en medvetenhet i vad som finns på Wadas lista och vilka substanser som inte är tillåtna, säger Linda Bengtsson.

• Hur enkelt är det för ungdomar att ta till sig en sådan information, upplever du?

– När det händer något sådant här, som med Johaug, så diskuteras det mycket sinsemellan och många förstår vilka konsekvenser det kan få om man inte är uppmärksam, säger hon.

Anders Larsson är biträdande rektor på skolan och han är inne på samma spår.

– Det viktigaste är att det pågår en levande diskussion kring det, och det upplever vi att det gör.

Teorikurserna kring dopning har funnits hos Stjerneskolan under längre tid, men Bengtsson menar att när en händelse i klass med det som inträffat kring Johaug uppstår – så blir frågan än mer central.

– Vi försöker jobba intensivt med aktuella händelser, och det gäller inte bara det här. I teorikurserna har vi också tagit upp stavlängden som nu har korrigerats.

Flera ungdomar på skolan har dokumenterad astma och Linda Bengtsson säger att man från skolans sida påtalar vikten av att göra nya spirometrimätningar och att man får sina intyg.

– Men vi poängterar samtidigt att det är eget ansvar, vilket det ju trots allt är. Det är upp till var och en att se till att sköta det. Vi vill se till att man får en medvetenhet, säger hon.