Därmed mister hon den möjlighet som hon annars hade haft att sälja avtalet.

– Men det har inte varit avgörande för vårt beslut. Det är helt enkelt en affärsmässig bedömning när hon inte har fullgjort sin del av avtalet och haft någon verksamhet, förklarar Jan Hultbäck, chef för landstingets division Hälsa, habilitering, rehabilitering.

Samarbetsavtalen med landstinget har annars varit en ekonomiskt fördelaktig affär för de privatpraktiserande sjukgymnasterna, som har kunnat få bra betalt när de avvecklat verksamheten och sålt sina avtal till någon som velat ta över.

• Om Annétthe Zettergren fått sälja sitt avtal kunde hon ju ha fått in en del pengar till betalningen av det skadestånd på 4,2 miljoner kronor som ni ska ha enligt domen mot henne?

– Det är riktigt, men som det nu är hade hon förmodligen fått ganska litet betalt i jämförelse med det stora skadeståndet, säger Jan Hultbäck.

Sedan avtalet med Zettergren avslutades finns det 36 privata sjukgymnaster kvar i länet som får ersättning från landstinget för att ta hand om patienter. Efter Zettergren-fallet har kontrollen av att deras ersättningar stämmer med deras verksamhet skärpts betydligt.

– När vi slutade betala ut pengar till henne fick vi ett ekonomiskt utrymme, och samtidigt finns det behov av en sjukgymnast i Nordvärmland där det är långa avstånd. Därför flyttade vi upp en landstingsanställd sjukgymnast till Likenäs som är där på ungefär halvtid, förklarar Jan Hultbäck.

• Kan det bli någon tvist om er uppsägning av avtalet med Annétthe Zettergren?

– Det kan jag inte bedöma, en risk finns det väl alltid, men vi tror att vi har torrt på fötterna i den här frågan, säger Jan Hultbäck.