– Man blir mer intresserad av att komma ihåg det som har varit, säger hon.

Anledningen till att Signe Pettersson börjat filma är grannen, vännen och dokumentärfilmaren Gro Westgård. Gro Westgård håller på att starta upp projektet ”Min historia”, ett projekt som går ut på att ge människor i sorg en chans att gestalta det genom film.

– Det vi vill är att människor som har upplevt någon form av sorg ska få vara aktiva i en skapandeprocess en längre tid, och att det ska hjälpa dem att få det bättre i vardagen och i livet, säger Gro.

”Min historia” riktar sig till sig personer över 70 år. I tre månader får alla deltagare låna en kamera för att filma sin vardag. Slutprodukten ska bli en kortfilm på ungefär fem minuter som på något sätt ska gestalta personens sorgeprocess.

Signe Pettersson deltar egentligen inte i projektet, men finns med som ambassadör och inspiratör för andra deltagare. Själv har hon upplevt ett flertal förluster i livet. År 2000 dog en av hennes döttrar i en olycka. Maken gick bort 2007, och 2012 dog sonen i lungcancer.

– Det går inte att beskriva, förstår du. Det är känslor med hela tiden. Man måste ju vara tacksam för att vi hade det bra när de levde, men det hjälper ändå inte när de är borta. Det är väldigt svårt i början, men sedan jämnar det ut sig så att man kan leva själv, säger Signe.

För ett halvår sedan fick hon låna en filmkamera av Gro, och nu följer den med henne vart hon än går. Hon filmar sina vänner, besök hos kiropraktorn, när hon går till affären...

– Det är roligt att se och minnas.

I sitt jobb som dokumentärfilmare har Gro Westgård följt flera personer som varit med om svårigheter av olika slag. Hon beskriver att kameran blir ett slags filter som gör det lättare att öppna upp sig och prata om sådant som är svårt.

– Det har jag upplevt vid flera tillfällen och det är det som jag har blivit intresserad av att följa, säger hon.

I projektet ”Min historia” får deltagarna prova på olika moment i filmskapandet som leder fram till den färdiga produkten. Deltagarna själva äger alla rättigheter till sitt material och bestämmer vad som ska visas, och för vem det ska visas. Statens kulturråd har beviljat projektet 500 000 kronor. Nu återstår för Gro Westgård att hitta deltagare.

– Jag hoppas att det är många som ska vilja vara med. Det kan vara så att när de har gjort sin film och ser den kan de uppleva sig själv lite utifrån. Efter det kan det vara lättare att gå vidare, säger hon.

Och ambassadören Signe Pettersson rekommenderar att delta.

– Du vet, sorgen har man med sig hela livet, men för sig själv måste man leva.