På trygghetsvandringen deltar inbjudna organisationer, företag, föreningar och privatpersoner. Syftet med vandringen är göra platser som upplevs som otrivsamma mer attraktiva för alla som vistas där, samt att framhålla de platser som upplevs som trivsamma.
– ”Trygghet” är ett bra begrepp att använda för alla vet hur det känns att vara trygg och alla vet hur det känns att vara otrygg, säger Tuabs vd Anna Öhgren Bodén
Hon tillägger att trygghet kan vara olika för olika personer.
– En äldre människa kanske upplever att det är otryggt att gå där det är halt medan yngre kanske tycker det är otryggt att gå hem från krogen.
För att lägga upp rutten på vandringen har gruppen diskuterat olika platser på ett förmöte. Ett område som gruppen upplever som otrygg på kvällstid är vägen som går under E 45 vid Östmarkskorset. Herrgårdsparken och området runt Bruksallén upplevs som trivsam på dagtid men otrivsam på kvällstid.
– Det går att göra trygghetsvandringar med olika teman, men vi vill börja med att titta på centrum. Det har hänt en del i centrum de senaste åren med nya gator som har gjorts om och hus som byggts, säger Anna Öhgren Bodén.
Efteråt kommer gruppen att träffas igen för att gå igenom vad man sett och också påbörja en handlingsplan.
– Jag hoppas att vi tillsammans ska få det bättre, finare och mer attraktivt i centrum. Och det behöver inte innebära stora miljonprojekt, man kanske bara behöver se till att det städas upp utanför en fastighet eller att man tänker på belysning och skyltning.